12-14 квітня 2016 року в рамках Форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP за підтримки Всеукраїнської асоціації пекарів пройшлла Міжнародна виставка “Хлібопекарська та кондитерська індустрія 2016”.

В рамках Ділової програми виставки Всеукраїнська асоціація пекарів виступила організатором декількох заходів, зокрема,

  • конкурсу хлібобулочних виробів «Корисний хліб – здорова нація»,
  • експозиції «Українські виробники хліба та хлібобулочної продукції»,
  • виставки короваїв від українських виробників,
  • та провела Круглий стіл на тему «Хлібобулочні вироби в аспекті здорового харчування».

Всеукраїнський Конкурс хлібобулочних виробів «Корисний хліб – здорова нація» проводився з метою створення вагомого заходу для хлібопекарської галузі, який об’єднує в собі професійний досвід, емоційне натхнення, культурний і просвітницький потенціал української нації.

В конкурсі взяли участь  підприємства ВАП і представники профільних вищих навчальних закладів – Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій та Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, які представили 40 конкурсних зразків продукції.

Мета конкурсу – розвиток культури споживання хліба, популяризація продукції хлібопекарської галузі, втілення цікавих ідей для розширення асортименту хлібобулочних виробів профілактичного та  здорового харчування.

Конкурсна дегустаційна комісія підвела підсумки та визначила переможців конкурсу.

На розширеному засіданні Президії Всеукраїнської асоціації пекарів обговорювались важливі питання та проблеми галузі івідбулося нагородження переможців конкурсу дипломами, а також було відзначено подякою  учасників експозиції короваїв та хлібобулочних виробів від українських виробників.

Доповідачами круглого столу «Хлібобулочні вироби в аспекті здорового харчування», що відбувся в рамках міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP 2016 стали:

  • Мороз М.А. , директор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства;
  • Дідковський І.М.,  автор і керівник національної програми профілактики «Україна здорова»;
  • Ракша-Слюсарева О. А., кандидат медичних наук, доктор біологічних наук, професор, вчений секретар ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В. Громашевського НАМН України»;
  • Каплуненко В.Г., доктор технічних наук, директор компанії «Наноматеріали і нанотехнології»;
  • Колесник С.Д.,  зав. сектором наукових основ міжнародних регуляторних актів в сфері харчової та хімічної безпеки, організаційних послуг та консультацій ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя  Міністерства охорони здоров’я України»,  Секретар Національної комісії України з Кодексу Аліментаріус;

Було розглянуто наступні теми: національна програма профілактики «Україна здорова»,  продовольча безпека в контексті дерегуляції, здорове харчування в сучасному світі, біологічні та фізико-хімічні особливості мікроелементних комплексів на основі харчових кислот, отриманих з допомогою нанотехнологій; дослідження використання хліба та хлібобулочних виробів для профілактики хронічних інфекційних захворювань; хлібобулочні вироби в аспекті здорового харчування; регулювання надання інформації для споживачів про харчову цінність і корисні властивості для здоров’я в ЄС і Україні.

За підсумками засідання круглого столу учасники прийняли Резолюцію, виконання якої дозволить зберегти здоров’я нації і зміцнити благополуччя в країні.

Володимир ЧЕРЕДА, Президент Всеукраїнської асоціації пекарів, Голова Правління ПАТ “Київхліб” дав свою оцінку Міжнародній виставці «Хлібопекарська та кондитерська індустрія 2016»:

– Для учасників та відвідувачів ця виставка надає можливість ознайомитися з тим, що вдалося зробити хлібопекарній промисловості протягом року. Наразі вона не займає декілька павільйонів, кілька тисяч квадратних метрів і участь гостей з Європи не є надто масовою, але радує те, що виставка більша, ніж торік. Не зважаючи на те, що  вона відкривається в дуже складний для промисловості час, цьогорічна виставка набагато краща, різноманітна, більш наповнена.

Хочу відмітити серйозний крок у розвитку, який зробили вітчизняні підприємства, що займаються випуском пакувальної техніки. Хотілося б, щоб і надалі більше українських представників було на наших виставках. У хлібопекарів є бажання працювати з місцевими підприємствами, зі своїми машинобудівниками, потрібно прагнути, щоб у нас було якнайбільше пропозицій від вітчизняних товаровиробників.

На виставці «Хлібопекарна і кондитерська індустрія» ми проводимо круглий стіл «Перші кроки до здорового харчування». На жаль, в Україні щодо хліба не діють стандарти здорового харчування. Зокрема, для людей з обмеженими можливостями споживання,  тих, хто має проблеми з травленням, хворих на діабет тощо. Хотілося б, щоб через хліб людина мала можливість підтримувати стан свого здоров’я.

  • Поділитись: