21 червня представники Мережі енергоефективних хлібопекарів (МЕХ) приїхали до Запоріжжя на першу виїзну мережеву зустріч, яку люб’язно запропонував директор Українсько-іспанського ТОВ «Урожай» Олексій Володимирович Пучков та енергетик Дмитро Мазуровський.

Енергоефективність має велике значення для пекарської галузі. Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) 1 березня 2019 року об’єднала навколо ідеї енергоефективності 13 підприємств, що створили першу в Україні галузеву мережу (в червні  до МЕХ приєднався ще один учасник – ТОВ «Київхліб» Білоцерківський хлібокомбінат»).

Партнери ВАП у роботі Мережі – німецький Проект GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та українські державні структури Мінекономрозвитку та Держенергоефективності.

Процес підвищення енергоефективності пов’язаний з модернізацією галузі. За допомогою Мережі ВАП зможе надати їм підтримку у підвищенні енергоефективності та скороченні витрат на енергоносії. Роботу Мережі супроводжують фахівці, що пройшли навчання й сертифікацію, як модератор (виконавчий директор ВАП Жукова О.В.) та інженер-консультант мережі (головний енергетик ПрАТ «Київхліб» Антонюк А.Г.) задача яких – вирішувати організаційні питання, підтримувати зв’язок з учасниками, надавати консультації та сприяти виконанню підприємствами зобов’язань, які будуть прийняті на наступній зустрічі.

Темою зустрічі були системи рекуперації тепла – технологія, що має великий потенціал енергозаощадження для хлібопекарської галузі. Енергетик ТОВ «Урожай» Дмитро Мазуровський і директор Олексій Пучков ознайомили учасників з успіхами підприємства та технічними рішеннями, які відбулися на виробництві з метою зниження витрат енергії а також поділились проблемами, над вирішенням яких працюють тепер. Інженер-консультант мережі Андрій Антонюк та запрошений досвідчений експерт Віктор Чухно (фахівець ПП «ТОП-ІНФОРМ)  дали детальну практичну інформацію щодо можливих технічних рішень, а технічний директор ПрАТ «Козятинхліб» Олександр Іваницький розказав про застосування цієї технології на своєму підприємстві. Господарі показали гостям своє виробництво та пригостили смачною випічкою і кавою, з виробництвом якої також познайомили учасників.

Після екскурсії, експерт LEEN Дірк Кьовенер, ознайомив учасників з можливостями використання платформи leenize для моніторингу заходів з енергоефективності на виробництві, а експерт проекту Світлана Чеботарьова розповіла про стан готовності звітів енергоаудиту підприємств. В ході обговорення учасники Мережі обмінялись досвідом в вирішенні проблем на виробництві і обговорили організаційні питання наступної зустрічі. Зустріч підтвердила  більшу ефективність роботи саме в таких мережах порівняно з самостійним впровадженням енергоефективних заходів, і саме це є важливим компонентом проекту.

Наступним кроком буде визначення спільної енергоефективної мети, яку  Мережа енергоефективних хлібопекарів оголосить під час наступної третьої зустрічі у вересні. Захід відбудеться в Бердянську, в межах проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», який виконується Німецьким товариством співпраці GIZ GmbH у співпраці з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України за дорученням уряду Німеччини та за участі представників уряду України та Німеччини.

 Підприємства Мережі енергоефективних хлібопекарів візьмуть на себе зобов’язання зі скорочення споживання енергії та викидів CO2.

  • Поділитись: