Солодка пампушка, полита солодкою глазур’ю, – то є Донатс.

Як тільки його не називають в різних країнах світу! Наприклад, в Ізраїлі пончики іменуються sufganiyah. На Україні їх величають пампушками, в Польщіpączki, в Боснії і Герцеговині ця випічка називається krofne, а в Хорватії krafne. У Франції є всім відомий beignet – пончик з начинкою, в США готують donut.

Але кожен технолог знає, щоб отримати якісно приготовлений Донат, необхідно мати якісне обладнання і добре навчений персонал, тому що потрібно витримати багато умов з приготування донатів: повинна бути відповідна температура масла, рівномірна обжарка з подальшою рівномірної посипкою або поливанням сиропами (шоколадом) і т.д.

Знаючи і розуміючи всі нюанси і тонкощі даного продукту, компанія «Топос» ось вже багато років постачає обладнання для виробництва донатів, і з кожним роком удосконалюючи і автоматизуючи процес виготовлення настільки затребуваного продукту. Основним ринком споживання автоматичних ліній виробництва донатів є США, даний факт говорить про високу якість обладнання компанії «Топос».

Як і будь-який хлібний продукт починається з дозування та підготовки компонентів з подальшою подачею в тістопідготовче відділення, де для досягнення оптимальної якості замісу тіста можемо рекомендувати горизонтальні тістомісильні машини штангового типу. У разі, якщо для формування застосовується система вирізання, то залишки тіста повертаються назад в тістоміс. Після замісу тісто вивантажується в ванні діжі, та за допомогою діжеперекидачів доставляється в воронку формувальної лінії.

Існують різноманітні способи формування, одним з них є вирізанням на лінії з стрічки тіста форму потрібного розміру під Донат. Для максимально раціонального використання стрічки тіста застосовуємо спеціальні ріжучі інструменти певної форми, щоб при наступній розстойці і фрітованні отримати круглу форму продукту. Інший варіант формування Доната – за допомогою напірних ємностей. Вони обладнані спеціальними головками, які створюють форму продукту.

Класичні донати з центральним отвором мають зазвичай вагу 60 грамів, донати без отвору називаються Берлінер і їх вага близько 90 грамів.

При більш комплектній автоматизації процесу існує система закладки продукту в розстойну камеру, при більш дешевому виконанні можлива ручна закладка продукту в розстойку. Розстойка відбувається в інтервалах 35-45 хвилин. Сама розстойна шафа сконструйована так, щоб забезпечити оптимальні умови протікання процесу, це забезпечується підтримкою потрібної атмосфери за допомогою регулювання вологості та температури, так в шафі відбувається покриття пудрою донатів. Вся конструкція шафи виготовлена з нержавіючої сталі.

Наступною частиною виробничої лінії є фритюрниця безперервної дії. Продуктивність комплектної лінії обумовлена саме потужністю фритюрниці. Час фритування становить 105 – 115 секунд. Обігрів масла може бути здійснений як газом, так і електричним струмом. Донати безперервно надходять у фритюр, де витримана температура масла і де відбувається рівномірне приготування з двох сторін доната. Частиною цієї машини повинна бути система фільтрації масла і пристрій відсмоктуваня парів. З фритюрниці Донат доставляються виносним транспортером сіткового типу в глазурувальну машину. Обливання потрібно застосувати, поки продукт не охолоне, тому час подачі і проходження повинен бути строго регламентований. Обливання глазур’ю проводиться душовою системою на Донати зверху. Роботу цього обливального обладнання можливо виключити з процесу за допомогою системи управління, так що Донати вільно проходять дане обладнання.

Наступний прямий конвеєр сіткового типу доставляє продукти в спіральний охолоджуючий транспортер. Відстань між поливальним обладнанням і охолоджувальною спіраллю повинен бути довшим, щоб глазур могла затвердіти. Прохід спіралі відбувається знизу вгору, так що наступний конвеєр повинен рухатися зверху вниз. У цей момент відбувається розподіл продуктів на три напрямки: посипання білим цукром, посипання корицею або без посипання. Тобто можна отримати три види продукту.

Так само далі по лінії буває розміщено обладнання для поливання шоколадом. Це вже проводиться в холодному стані продукту.

В кінці лінії знаходиться металодетектор і система упаковки.

Природною частиною лінії є центральна система управління, яка і забезпечує безперервну і якісну роботу.

Ідеальний Донат – це всього лише пару інвестицій. Зв’яжіться з нами для отримання більш детальної інформації.


Пономаренко Олексій
коммерційний представник «Топос»
Česka Repablica, 40777 Šluknov 777
+420 731 503 093
www.topos.eu

  • Поділитись: