16 квітня 2021 року за результатами розгляду звернень бізнес-спільноти, народним депутатом України, Головою підкомітету з питань митної справи Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Олександром Совою була організована третя відкрита зустріч учасників української буряково-цукрової галузі з представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства фінансів України, Державної митної служби України та інших органів виконавчої влади для обговорення проблемних питань та пошуку спільних варіантів і механізмів їх вирішення.

У своїх зверненнях представники профільних асоціацій виробників продуктів харчування, у складі яких міститься цукор, висловили занепокоєння стосовно можливих ризиків дестабілізації ситуації на ринку цукру, яка склалась у зв’язку із зниженням обсягу його виробництва, що спричинено, зокрема, несприятливими погодними умовами.

Вони зазначили, що у разі невтручання у ситуацію, її наслідки можуть негативно вплинути як на внутрішній ринок, так і відобразитись на зниженні експорту такої продукції.

Як зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, у березні Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 тис. тонн цукру-сирцю, та додав, що зараз у Мінекономіки розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. тонн цукру-сирцю.

За результатами обговорення було прийнято рішення про підготовку та реєстрацію проекту Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України», щодо тимчасового зниження до 0% ставки ввізного мита на цукор на період до вересня 2021 року за встановленою квотою 120 тис тон.

Зазначений проект Закону вже розроблений Міністерством економіки, з урахуванням проведених консультацій з представниками Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко прийняв активну участь в спільній з профільними асоціаціями роботі над проектом Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України».

Учасники зустрічі дійшли згоди, що імпорт цукру з використанням таких тимчасових пільгових умов дозволить стабілізувати внутрішній ринок цукру та сприятиме зниженню його роздрібної ціни в торгових мережах.

  • Поділитись: