В рамках реалізації Проекту, 3 вересня 2019 року в Бердянську,  всі повноважні представники підприємств Мережі енергоефективних хлібопекарів, прийняли участь в офіційному зібранні з нагоди підписання енергоефективних зобов’язань МЕХ зі скорочення споживання енергії та викидів CO2  підприємствами МЕХ. Другу виїздну зустріч, нам допоміг організувати директор Бердянського хлібокомбінату (ГК «Хлібодар»)Руслан Мазнюк.

В церемонії підписання спільного зобов’язання запрошені: заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Титарчук, парламентський держсекретар Федерального міністерства економічного розвитку і співпраці Німеччини д-р Марія Флаксбарт, директор проекту «Консультування підприємств з енергоефективності» GIZ GmbH Рікардо Кюльхайм, виконавчий директор навчальних мереж LEEN Мірко Крюк, радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України з європейської інтеграції Костянтин Гура, президент Всеукраїнської асоціації пекарів, Голова правління ПрАТ “Київхліб” Володимир Череда.

Енергоефективність має велике значення для пекарської галузі. Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) 1 березня 2019 року об’єднала навколо ідеї енергоефективності 13 підприємств, що створили першу в Україні галузеву мережу з різних регіонів для обміну досвідом з енергоефективності на мережевих зустрічах. Роботу Мережі супроводжують фахівці, що пройшли навчання й сертифікацію як модератор та інженер-консультант мережі, задача яких – підтримувати зв’язок з учасниками, надавати консультації та забезпечити виконання підприємствами зобов’язань, які були прийняті учасниками МЕХ.

Мережа створена завдяки  німецькому Проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та за підтримки українських державних структур Мінекономрозвитку та Держенергоефективності.

Хлібопекарська галузь має потенціал енергоефективності. Це підтверджують проведені в рамках проекту енергоаудити 17 підприємств, що були відібрані в рамках конкурсу.   Підвищення енергоефективності дозволить підприємствам знизити собівартість своєї продукції й стати більш конкурентоспроможними.

Наші підприємства це розуміють й мають чітку мотивацію використати цей ресурс. Доказом цього є те, що вони об’єднались й створили енергоефективну мережу.

Це свідчить про те, що вони мають намір здійснювати практичні заходи й готові ділитись досвідом із своїми колегами та навіть конкурентами. Цей проект дає нашим підприємствам можливість отримати знання та експертну допомогу у реалізації конкретних кроків з підвищення власної енергоефективності.

Процес підвищення енергоефективності пов’язаний з модернізацієюгалузі. На всіх підприємствах Мережі енергоефективних хлібопекарів після проведення енергетичного обстеження відбулися презентації енергоаудиту та проведені тренінги. В звітах була надана інформація щодо рентабельного потенціалу ефективності.

 

Представники тринадцяти українських підприємств з різних регіонів, що входять в Мережу,  підписали енергоефективні зобов’язання, яких дотримуватимуться їх підприємства в рамках програм, що надаються закордонними партнерами. В результаті співпраці компанії-хлібопекарі зможуть значно знизити споживання енергії в процесі виготовлення продукції, скоротити викиди CO2 в атмосферу, а так само в процесі оптимізації здешевити виробничий процес, що дозволить зробити продукт більш доступним покупцям.

Потім гостей  запросили на екскурсію по Бердянському хлібокомбінату, яку провів його керівник, Руслан Мазнюк. Гості ознайомилися з усіма процесами виготовлення хлібобулочних виробів. Завершилася зустріч чаюванням з дегустацією продукції хлібокомбінату.

Ми щиро вдячні Уряду Німеччини за підтримку українських виробників, керівникам ГК «Хлібодар» за гостинність та учасникам за сумлінність щодо роботи в заходах Мережі.

  • Поділитись: