1 березня 2019 року відбувся офіційний старт «Мережі енергоефективних хлібопекарів», Керівники 12 хлібопекарських підприємств із 7 областей України зібрались разом для офіційного підписання новоствореної пілотної мережі енергоефективних підприємств, щоб енергоаудит не залишився просто папером, а перетворився у заощадження енергії та коштів.

Координатором процесу виступила Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП), яка об’єднала навколо ідеї енергоефективності  підприємства галузі, що створили  першу в Україні галузеву мережу. Партнери ВАП в проекті  –  Мінекономрозвитку та Держенергоефективності, виконання  здійснюється за підтримки Уряду Німеччини у рамках Проекту GIZ Ukraine «Консультування підприємств щодо енергоефективності».

У запуску нової пілотної Мережі енергоефективних хлібопекарів взяв участь Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

«Метою нашої спільної роботи в рамках Мережі є здешевлення вартості хліба для українських споживачів за рахунок скорочення енергетичних витрат при його випіканні», – прокоментував Голова Сергій Савчук.

«Ми раді, що українські підприємці усвідомлюють переваги енергоефективності для власного бізнесу та беруть на себе зобов’язання зі скорочення енергоспоживання  та рівня викидів CO2. Ми впевнені, що участь у мережі допоможе прискорити процес енергетичної модернізації українських підприємств та стане прикладом для наслідування», – підсумував Рікардо Кюльхайм, директор проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності».

Президент  ВАП Череда Володимир Вікторович наголосив на важливості енергоефективності, тому що енергоспоживання займає суттєву частку у собівартості хлібопекарської продукції, тому процес підвищення енергоефективності пов’язаний з модернізацією галузі.  За допомогою мережі ВАП зможе надати їм підтримку у підвищенні енергоефективності та скороченні витрат на енергоносії, і можливо, за першою мережею хлібопекарів послідують нові мережі?

Асоціац я пекарів та залучені підприємства вже мають досвід ефективної співпраці з GIZ (майже на всіх підприємствах учасників вже проведено енергоаудит та  відбулась  навчальна поїздка фахівців до Німеччини). Фахівці ВАП пройшли навчання й сертифікацію як модератори та інженери-консультанти мереж.  За допомогою інструмента мережі, ВАП допомагатиме підприємствам, проводитиме моніторинг впровадження заходів, координуватиме й супроводжуватиме обмін досвідом.

Протягом найближчого часу підприємства розпочнуть реалізацію заходів та регулярно обмінюватимуться досвідом, а також отримуватимуть кваліфіковану експертну підтримку та супровід. Участь у мережі надасть підприємствам можливість оптимізувати енергоємність власного виробництва, знизити витрати на енергоносії та покращити свою конкурентноспроможність. Організаційна модель таких мереж передбачає регулярне проведення зустрічей на кожному з підприємств-учасників. Така зустріч включає презентацію приймаючого підприємства з оглядом виробництва. Ця частина особливо приваблива для учасників, оскільки вона сприяє обміну досвідом та розширенню професійних уявлень фахівців.

Довідка:Федеральне міністерство економіки та Федеральне міністерство навколишнього середовища Німеччини підтримують програму зі створення 500 мереж енергоефективності у Німеччині до 2020 року. У рамках реалізації проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та з метою пошуку шляхів заохочення підприємств до впровадження енергоефективних заходів в Україні також випробовується механізм навчальних мереж енергоефективності (LearningEnergyEfficiencyNetwork– LEEN) для підвищення енергоефективності у торгівлі, промисловості та бізнесі. Проект «Консультування підприємств щодо енергоефективності» виконується Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenar beit (GIZ) GmbHза дорученням уряду Німеччини.

  • Поділитись: