Мережа енергоефективних хлібопекарів  продовжує зменшувати споживання енергії

22 липня на IХ засіданні Мережі енергоефективних хлібопекарів компанії-учасники обмінялися досвідом щодо реалізації енергоефективних заходів. Зустріч організована Всеукраїнською асоціацією пекарів (модератор Мережі – виконавчий директор ВАП Жукова Олена, інженер-консультант Мережі Антонюк Андрій, головний енергетик ПрАТ «Київхліб»),  за підтримки Проєкту  «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (директор проєкту Ricardo Külheim, радники проєкту Nataliya Usenko, Svitlana Chebotaryova, Anna Bodnar).

В травні учасники МЕХ  прийняли на себе додаткові зобов’язання щодо економії споживання  електроенергії до 5 500 МВт*год/рік  На даний час після останніх оновлень ступеню виконання заходів в системі Leene, програма показала скорочення витрат енергії (сумарно по мережі) 5 334 МВт*год/рік – 96,98 %. Та скорочення викидів СО2 на 1701 т/рік – 85,05 %. В собівартості хлібобулочної продукції енергоносії складають 5 – 7%, тому ми маємо відзначити важливість взятих зобов’язань і відповідально виконувати рекомендовані заходи.  Наразі учасники мережі налаштовані максимально зменшити викиди СО2 та продовжити впровадження енергоефективних заходів за підтримки проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності».

Тема зустрічі «Відновлювальна (альтернативна) енергетика». Енергоефективність має велике значення для хлібопекарської галузі, робота Мережі – надійний ґрунт для подальшого розвитку, вона  дає можливість підприємствам  скористатись міжнародним досвідом і досягти певних результатів в оптимізації  енергоємності власного виробництва, знизити витрати на енергоносії та покращити свою конкурентоспроможність.

Незворотне виснаження світових вуглеводневих запасів, зростаюча ціна на енергоносії, проблеми екологічного забруднення навколишнього середовища змушують більшість розвинених країн формувати свої енергетичні стратегії, спрямовані на розвиток альтернативної енергетики.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2030 р. частка електроенергії, видобутої за допомогою альтернативних джерел, збільшиться вдвічі порівняно із сьогоднішніми показниками, що складають близько 16 % від усього виробництва.

У більшості розвинених країн, зокрема у США, Німеччині, Іспанії, Швеції, Данії, Японії, планують довести частку відновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі до 20-50 %.

Україна намагається не відставати від розвинених європейських країн, які динамічно розвивають „зелену” енергетику, максимально використовуючи власний природний потенціал. Згідно з українською енергетичною стратегією до 2030 р. частку альтернативної енергетики на загальному енергобалансі країни буде доведено до 20 %.

Альтернативні джерела енергії – невикопні джерела енергії, які постійно існують або періодично з’являються в навколишньому природному середовищі такі як енергія сонця, вітру, геотермальна, аеротермальна, гідротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів.

Основними та найбільш ефективними напрямами відновлюваної енергетики в Україні є: вітроенергетика, сонячна енергетика, біоенергетика, гідроенергетика, геотермальна  енергетика.

Експерт Юлія Шишко, доцент кафедри енергетичних систем та енергоменеджменту Національної металургійної академії України, тренер проекту EUREM,  детально розповіла про види альтернативних джерел та про всі нюанси, на які потрібно звернути увагу  при плануванні використання альтернативних джерел енергетики.

Керівник проектів ТОВ «Атмосфера», Олексій Шишканов поділився інформацією щодо впроваджених проектів сонячної енергетики,  як головного елементу заощадливої моделі  енергозабезпечення підприємства та  запропонував скористатися пропозицією для учасників Мережі:

Безкоштовна розробка ТЕО: Ви дізнаєтесь потенціал Вашого підприємства по встановленню СЕС, ваші заощадження та об’єм інвестицій.

Гуртом і СЕС дешевше будувати: Об’єднайте придбання обладнання з іншими учасниками, та отримайте його по вигідній оптовій ціні. Це зменшить Ваші витрати та підвищить окупність інвестиції.

Залучення зовнішнього фінансування: Компанія Атмосфера допомагає у залученні кредитних коштів або оформленню лізингу на обладнання СЕС, що зменшить суму власних інвестицій для реалізації проекту.

Контакти: Шишканов Олексій,  керівник проектів комерційних СЕС

+38 (068) 475 24 13     a.shyshkanov@atmosfera.ua

Адреса ТОВ «Атмосфера»: 02096, Україна, м Київ, вул. Сімферопольська, 13А

Телефон / факс:+38 (044) 545-71-04 (багатоканальний) https://www.atmosfera.ua/uk/

Представники  компанії-учасника Мережі, директор ТОВ «Хлiб Токмака» Давид Джиоєв  з головним інженером Євгеном Павленко підготували презентацію щодо впровадження енергоефективних заходів підприємством  в рамках проекту

Інженер-консультант Мережі Андрій  Антонюк розповів про результати моніторингу виконання заходів учасниками і на що потрібно звернути увагу для досягнення нашої спільної мети.  Учасники Мережі обговорили свої проблеми та плани щодо впровадження заходів.

Від 14% до 60% енергії ! Саме стільки заощадять пекарі завдяки енергоефективним проектам (такі результати енергоаудитів презентував наш партнер – GIZ (Energy Efficiency and Climate Projects).

Учасники Мережі енергоефективних хлібопекарів своєю сумлінною роботою підтвердили – це реально! Давайте разом будувати наше заощадливе майбутнє!

 

  • Поділитись: