ІVЗустріч Мережі енергоефективних хлібопекарів

6 грудня керівники ТОВ Київський БКК гостинно запросили учасників Мережі енергоефективних хлібопекарів (МЕХ)  на третю виїзну зустріч.

Енергоефективність має велике значення для пекарської галузі, тому 1 березня 2019 року Всеукраїнська асоціація пекарів, за підтримки німецького Уряду і Проекту GIZ  «Консультування підприємств щодо енергоефективності»,  об’єднала навколо ідеї енергоефективності 12 підприємств (згодом долучився ще один учасник ТОВ Київхліб» м. Біла Церква). Ми створили першу в Україні галузеву мережу з різних регіонів для обміну досвідом з енергоефективності на мережевих зустрічах. При чому наші учасники діляться досвідом не тільки між собою, але і готові поділитись з представниками інших компаній. Дозвольте подякувати Василю Казимировичу (технічний директор ТОВ Київський БКК), Олексію Пучкову (УІ ТОВ «Урожай», м. Запоріжжя), Олександру Берберу (ТОВ «Наша Булочка», м. Чернігів), які відгукнулись на пропозицію проекту GIZ  «Консультування підприємств щодо енергоефективності» і прийняли участь в конференціях з енергоефективності.

Модератор та інженер-консультант мережі постійно підтримують  зв’язок з учасниками, надають консультації та допомагають забезпечити виконання підприємствами зобов’язань, які були прийняті учасниками Мережі на попередній зустрічі, де повноважні представники підприємств  Мережі енергоефективних хлібопекарів прийняли участь в офіційному зібранні з нагоди підписання енергоефективних зобов’язань МЕХ зі скорочення споживання енергії та викидів CO2. Звіт енергоаудиту, який отримали учасники МЕХ – це дорожня карта для кожного підприємства Мережі для виконання поставлених цілей. Всі запропоновані проекти в кінцевому розрахунку впливають на зменшення викидів CO2 і відповідно сприяють покращенню екологічного стану, інформація, що отримують співробітники,  також впливає на свідомість як самих працівників, так і членів родини. В собівартості хлібобулочної продукції енергоносії складають 5 – 7%, тому ми маємо відзначити важливість взятих зобов’язань і відповідально виконувати рекомендовані заходи. В звітах була надана інформація щодо рентабельного потенціалу ефективності, всі учасники визначили  спільну енергетичну мету мережі, а для цього потрібні фінанси. Тому у нас сьогодні аншлаг, бо всі хочуть почути, як можна  вирішити проблему фінансування запланованих кроків по енергозбереженню. За 2 роки необхідно максимально виконати короткострокові заходи і  поетапно впроваджувати довгострокові заходи.

Згідно плану заходу  були вітання від господарів і керівників Проекту GIZ, презентації господарів зустрічі та презентації від експертів,обов’язкова екскурсія на підприємство,  поговорили про використання платформи LEEN для моніторингу заходів та обмін думками та планування наступних зустрічей.

Фахівці БКК поділились з учасниками своїми досягненнями на щляху енергозбереження, причому саме на цьому підприємстві впроваджена і дуже ефективно діє система енергетичного менеджменту. Начальник управління енергоменеджменту ТОВ «Київський БКК» Олександр Стеценко  розповів учасникам Мережі, які саме заходи, рекомендовані аудиторами, вже впроваджено, а які заплановані на найближчий час. Енергоменеджер ТОВ «Київський БКК» Олена Наумчук презентувала проект «Індивідуальний тепловий пункт», що став прикладом як  успішно економити енергоресурси.

Виконавчий директор LEEN GmbH Мірко Крюк та інженер-консультант Мережі Енергоефективних Хлібопекарів Андрій Антонюк ознайомили учасників з можливостями використання платформи LEEN для моніторингу заходів  та станом проведення заходів з енергозбереження на підприємствах Мережі.

Партнери ВАП у роботі Мережі – німецький Проект GIZ  «Консультування підприємств щодо енергоефективності» та українські державні структури Мінекономрозвитку та Держенергоефективності.  Ми дуже вдячні, що представники цих  держструктур завітали до нас на зустріч, щоб допомогти нам у вирішенні питань фінансування енергоефективних заходів.

Яна Підлісна,  заступник голови  правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) Мінекономіки, проінформувала щодо можливостей отримання державної підтримки щодо фінансування енергоефективних заходів.

Тамара Буренко, заступник директора Департаменту стратегічного розвитку Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, поділилась інформацією щодо законодавчих рішень з підтримки енергоефективних підприємств.

Запросили АндріяМельника, експерта в  банківській сфері проекту  IQ energy, представника Міжнародної громадської організації «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам», який ознайомив учасників з перевагами і недоліками роботи з ключовими фінансовими установами.

А  також Наталію  Онуфрійчук, менеджера з управління операціями Державної Установи Офіс «Адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва» (ДУ Офіс «АПМФС»), Німецько-Український фонд, яка розповіла про можливості співпраці  з фондом.

Дуже сподіваємось, що хлібопекарі отримають державну підтримку, з огляду на значиму проблему енергозбереження в світі і це дасть їм можливість виконати підписані енергоефективні зобов’язання МЕХ зі скорочення споживання енергії та викидів CO2.

  • Поділитись: