Хліб усьому голова!
Один із найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя – це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що він має своє свято – Всесвітній день хліба (World Bread Day), який відзначається щорічно 16 жовтня.
Свято було засноване у 2006 році з ініціативи Міжнародної спілки пекарів та пекарів-кондитерів. А вибір дати зумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства та його виробництва. До речі, до цієї ж події приурочено ще одне свято – Всесвітній день продовольства.
Сьогодні, як і за всіх часів, у будь-якій країні світу хліб та хлібобулочні вироби користуються незмінним коханням. Люди різних національностей завжди дбайливо і трепетно ставилися до хліба, свого годувальника. Йому відводилося найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя.
А за старих часів хліб був і головною ознакою достатку в сім’ї та благополуччя в будинку. Адже недарма стільки приказок ми пам’ятаємо ще з дитинства – «Хліб усьому голова», «Без солі, без хліба – половина обіду», «Без хліба та медом ситий не будеш» та інші.
До речі, історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби з’явилися близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржики, готувалися з крупи та води і випікалися на розпеченому камінні. А ще вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити у Єгипті. І вже тоді хліб вважався годувальником та асоціювався із сонцем. І навіть позначався з ним (у ранній писемності) одним символом – довкола з точкою в центрі.
Причому за старих часів білий хліб вживали в основному люди з вищого стану, а чорний і сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише у 20 столітті, дізнавшись про користь та поживність житнього та зернового хліба, і він став користуватися більшою популярністю.
В цей непростий час як ніколи за останні десятиліття стало зрозумілим значення хліба в житті людини. І наші колективи в складних, часто небезпечних умовах довели, що здатні протистояти будь-яким викликам і стабільно забезпечувати народ України, наших захисників головним харчовим продуктом – хлібом.
Разом до перемоги!!!
  • Поділитись: