Конференція УРБ – 11 травня 2023  р.

За підсумками Конференції сформовано реліз:  https://urb.org.ua/prozorist-danih-ta-czifrovizacziya-yak-shlyah-do-zapobigannya-korupczi%D1%97-pid-chas-vidnovlennya-ukra%D1%97ni/

Члени Української Ради Бізнесу взяли участь у конференції «Прозорість, відкритість даних та цифровізація – шлях до відновлення України», яка відбулася 11 травня в Києві. Спікерами конференції стали голова Комітету Верховної Ради України з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк та перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. Під час дискусії понад 40 керівників провідних бізнес-асоціацій та фахівці аналітичних центрів обговорили з депутатами питання цифровізації податкової служби, нові правила роботи у сфері містобудування, перезавантаження Бюро економічної безпеки, митниці і податкової служби, відшкодування збитків бізнесу за втрачене майно, страхування воєнних ризиків, лібералізацію ринкового нагляду та інші.

Відкриваючи зустріч, Олена Шуляк розповіла про запуск механізму компенсації за зруйноване житло. «Механізм працює через цифрові інструменти, понад 730 громад доєдналися до реєстру пошкодженого і зруйнованого майна. Триває процес наповнення даних. Це буде основа для планування відновлення», – зазначила Олена Шуляк.

Головний економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський презентував результати дослідження, як у різних країнах працюють мультиплікатори в економіці і що отримує країна, коли бізнесу надають кошти на відновлення. Приклад інших країн свідчить, що мультиплікатор при відновленні майна, при будівництві – становить 2,5 – 3.

Прямі збитки підприємців на цей час оцінюються у 20 млрд доларів, ефекти від компенсації для них цих збитків – зростання ВВП на 1,8 – 2 трлн грн за кілька років, будуть створені або відновлені 2,7 млн робочих місць. Це надасть поштовх економіці, щоб вона надалі продовжила зростання, пояснив експерт. Найбільший поштовх відчують постраждалі регіони.

Для реалізації такого плану потрібно ухвалити закон щодо відшкодування збитків бізнесу за втрачене нерухоме майно, за аналогією із вдалим механізмом проєкту №7198.

«Потрібне цілісне розуміння, як іти далі. Чи ми відбудовуємо, чи будуємо нове. Давайте домовимося, про що ми говоримо: про відновлення чи про відбудову? Про компенсації чи про інвестування? Давайте напрацюємо спільно концептуальне бачення», – запропонував перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран. 

Коментуючи пропозицію, депутати поцікавилися, на яких умовах можуть надаватися такі компенсації бізнесу, та як запобігти зловживанням. Парламентарі пообіцяли докладніше вивчити пропозиції аналітиків та попрацювати над стратегічним баченням разом з провідними асоціаціями та економістами.

Також представники бізнес-асоціацій наголосили на важливості відкриття реєстрів – зокрема, реєстру арештованих активів, єдиного реєстру юридичних осіб, реєстру податкової заборгованості, реєстру з відшкодування ПДВ.

Реєстр із відшкодування ПДВ був відкритий до травня минулого року, але в червні його закрили. Це ключовий антикорупційний реєстр, він потрібний суспільству – наголосив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дмитро Кохан. 

Говорячи про реформу містобудування, Олена Шуляк подякувала бізнес-асоціаціям за підтримку законопроєкту №5655 і висловила сподівання на те, що він буде підписаний Президентом. Учасники конференції домовилися провести окремий захід щодо цього проєкту, за участі Кабінету міністрів та Офісу Президента.

Ще одна окрема дискусія з питань деолігархізації та збільшення ролі громадян у розвитку держави (фінансова філантропія, відрахування частини ПДФО політичним партіям на вибір громадянина) – запланована на червень.

Президент Української федерації індустрії безпеки Анатолій Долинний закликав підтримати законопроєкт № 9015 про страхування інвестицій у виробництво експорто-орієнтованої продукції. «Ми вважаємо, що саме цей підхід зможе трохи збалансувати загальний контекст. Тому що зараз зі страхуванням іноземних інвестицій, швидше за все, проблем не буде, але український бізнес залишиться менш захищеним».

Народний депутат Ярослав Железняк погодився, що страхування воєнних ризиків для українських компаній дуже важливе.

Експерт Економічної експертної платформи В’ячеслав Черкашин презентував підсумки Моніторингу роботи Бюро економічної безпеки з 4 місяці 2023 року.. За словами експерта, Бюро звітує про певні досягнення, які не підтверджує Офіс Генерального прокурора. Найболючішим питанням є кадрова політика відомства.

«БЕБ будемо перезавантажувати», – запевнив Ярослав Железняк. Він вважає, що потрібно провести оновлення БЕБ – обрати директора БЕБ за участі міжнародних експертів, провести переатестацію поточних кадрів. Депутати підтвердили, що це вкрай важливий напрямок, відповідні закони будуть прийняті ближчими місяцями, і БЕБ, разом із ДПС та ДМС – мають бути перезавантажені відповідно до кращих практик НАБУ, НАЗК.

Також учасники конференції говорили про створення прозорого механізму регулювання бізнесу в тимчасових спорудах та визначення операторів паркувальних майданчиків №9233. В результаті дискусії дійшли спільної думки, що проєкт важливий, але до нього варто додати захист прав власності підприємців, які брали участь у будівництві чи поліпшенні споруд, передбачити їм певне відшкодування.

Коментуючи законопроєкт про лібералізацію ринкового нагляду (законопроєкт №5473д), депутати повідомили, що проєкт готовий до голосування у першому читанні та буде винесений на найближче засідання парламенту.

За підсумками конференції учасники домовилися про спільну роботу щодо обговорених проєктів та регулярні зустрічі для обговорення важливих для українського бізнесу питань.

Організаторами заходу виступили Українська Рада бізнесу, Національна бізнес коаліція

Партнер заходу: CIPE Ukraine

  • Поділитись: