26 червня 2019 року представники Комітету разом із резидентами Всеукраїнської асоціації пекарів (далі – ВАП) розглянули актуальну кон’юнктуру на ринках хлібу та хлібобулочних виробів, стан та перспективи розвитку галузі.

Представники ВАП зауважили, що вітчизняний ринок хлібобулочної продукції  є насиченим, оскільки пропозиція з боку суб’єктів господарювання перевищує внутрішній попит, а виробничі потужності промисловості галузі використовуються лише на 50%.

Президент ВАП В.В. Череда зазначив, що на сучасному етапі промислові виробники хлібобулочної продукції зазнають дискримінації через нерівність підходів до оподаткування по відношенню до приватних виробників, які оподатковуються за спрощеною процедурою. Наявність різних підходів призводить до того, що товар промислових виробників не витримує цінової конкуренції з дрібними учасниками ринку.

Президент ВАП Череда В.В. наголосив на необхідності термінового перегляду різних підходів до учасників ринку, які можна виправити шляхом законодавчих змін.

Ще одним проблемним питанням є врегулювання порядку дій виробників хлібобулочної продукції по відношенню до протермінованого товару. За словами експертів, наразі промислова утилізація як інструмент ліквідації протермінованої хлібобулочної продукції є занадто збитковою.

Сторона ВАП зазначила, що 50% хлібобулочної продукції промислового виробництва реалізується через торгові мережі, що передбачає плату за розміщення та просування продукції, ретробонуси і повернення, що також впливає на прикінцеву ціну продукції.

В.Череда окреслив, що Україна по житньому борошну на 98% залежить від сусідньої Білорусі, а відтак експортна сировина має суттєвий вплив на собівартість хлібу для споживача. Вирішення подібної ситуації віце-президент ВАП В.Аверченко бачить у збільшенні вітчизняних обсягів посівів жита, чого можна досягнути за умов стимулюючих дій профільних державних інституцій. Крім того В. Аверченко наголосив на тому, що недобросовісне маркування хлібобулочної продукції дрібними виробниками, вибіркове пакування продукції та відтермінування платежів торговими мережами, – негативно впливають на розвиток здорової конкуренції учасників ринку.

Підсумовуючи зустріч, учасники ВАП визначили нагальні проблеми на ринках хлібу та хлібобулочних виробів:

  • відсутність достовірної галузевої статистики та системи обліку хлібобулочної продукції непромислових виробників;
  • різні умови оподаткування для різних категорій виробників;
  • «тіньові» ринки хліба та сировини для його випікання;
  • значні повернення від торговельних мереж.

Комітет буде продовжувати слідкувати за розвитком цього ринку да дотримання його учасниками законодавства про захист економічної конкуренції.
http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/150325 – посилання на пресреліз.

  • Поділитись: