Тибет – найзагадковіша країна Азії, яка має свої традиційні види хліба.
Найпростіший хліб тибетців схожий на лаваш та виготовляється з борошна, води та дрібки солі. Однак, популярним та улюбленим видом випічки у Тибеті є цампа. Слово Цампа в перекладі з тибетської буквально означає ячмінне борошно — «цам», вимішене, зліплене пальцями — «па».
Цампа – виріб з ячмінного борошна, що злегка обсмажене, масла та молока. Ячмінь дуже популярний в тибетській медицині, оскільки у складі ячменю багато вітамінів, мікроелементів та заліза.
З давніх-давен цампа використовується в буддійських ритуалах і обрядах. Стародавній ритуал підкидання цампи служить для того, щоб подякувати та попросити у духів захисту та заступництва.
У наші дні ця випічка популярна у новорічні свята, де її також підкидають та просять щастя для себе та рідних. З тіста цампи ще випікають хлібні коржі схожі на індійські чапаті.
У тибетській кулінарії дуже мало солодощів. Найпопулярніший десерт який тут полюбляють і готують на свята – хмиз обсмажений в олії та посипаний цукром.