Хліб у Індії
Хліб у Індії завжди був основною стравою.
Тропічний клімат та палюче сонце вносять свої особливості у приготування хліба. Так, індійський хліб добре переносить спеку, його можна взяти із собою. Особливим у хлібопеченні Індії є й те, що хліб не має звичної для нас форми, адже в основному це різні види перепічки. При цьому борошно для виробництва хліба використовується специфічне. Цілісні зерна пшениці перемелюють до стану темно-жовтого порошку. Таке борошно має назву “Атта”. Хліб з нього виходить незвичайний – оксамитовий, з жовтуватим м’якушем і хрусткою скоринкою.
Ще однією особливістю є те, що хліб у Індії використовують як посуд чи столові прибори. Перепічки використовують в якості тарілок: роблять надріз і в кишеньку кладуть різну начинку (овочеве рагу, рис, м’ясо, боби).
А ще, складаючи перепічку як млинець, можна використовувати її як ложку для густого індійського супу.
Найпопулярнішими видами перепічки в Індії є: наан, чапаті, паратха і пурі.
Цікавими є й способи приготування індійського хліба. Національна піч тандур з’явилася в Індії більше 4-х тисяч років тому – отвір в землі, обмазаний глиною, на дні якого тліє деревне вугілля. У ній найчастіше печуть “наан”, приклеюючи тонкі пласти тіста прямо на глиняні стінки. Перепічки “чапаті” смажать на чавунних сковорідках, а смачну випічку “пурі” обсмажують у фритюрі.
За офіційною версією, перепічка наан відома з кінця XIII століття. На початку появи страву подавали до імператорського столу під назвою “наан-е-тунук”, що перекладається як «легкий хліб». Дуже швидко страва стала улюбленим сніданком королівських сімей. У XIV-XV століттях тонкі індійські перепічки часто брали із собою в поїздки як ситний і зручний перекус. До 1700 року простий і бюджетний рецепт став надбанням народу. Наан почали готувати у кожній родині.
На території Індії неповага до хліба вважається найсерйознішою образою, яку можна нанести господарям будинку. Хліб тут шанують всі — від малого до великого. При цьому в історії є свідчення, що злочинців, які вчинили злочин, на якийсь час позбавляли хліба. Чим важче був проступок, тим довше тривав період заборони.
Хліб є невід’ємною частиною індійської культури!