У Стародавній Греції та Римі хліб займав почесне місце. Вважалося, що людина, яка з’їла їжу без хліба, здійснювала великий гріх та мала бути покарана богами.
Основними зерновими культурами були пшениця та ячмінь. Простий люд споживав твердий і прісний хліб із темних видів злакових. А от на столі аристократії був світлий дріжджовий хліб.
Цікаво, що греки випікали спеціальний хліб для спортсменів, що мали брати участь в Олімпійських іграх. Це був білий добре розпушений хліб, що подавали з маслинами та рибою. А у стародавньому Римі, раб, що вмів випікати хліб, коштував у десять раз дорожче, ніж гладіатор.
Ще одним доказом, що хліб був шанованим на столі, є той факт, що видатним хлібопекарям зводили пам’ятники. У Римі досі зберігся 13-метровий мавзолей, збудований понад 2000 років тому пекареві Марку Вергілію Еврісаку.
А ще, пекарі у стародавній Греції могли займати найвищі державні посади, а рецепти хліба трималися у суворій таємниці та передавалися із покоління в покоління.