Головна | Прес-центр | Новини | Підприємці обговорять, як розвивати економіку, аби стимулювати бізнес відповідально ставитися до податків та збільшувати заробітні плати

18 травня 2018 року відбудеться III Open Economic Forum: «Економічне зростання та створення робочих місць: порядок денний для України» Grand Hall Chamber Plaza (вул. Велика Житомирська, 33). Форум збирає більше 300 підприємців, які розглянуть актуальне питання – як розвивати економіку, аби стимулювати бізнес відповідально ставитися до податків та збільшувати заробітні плати, а економічно активне населення працездатного віку - залишатись працювати в Україні?

Українська Рада Бізнесу, як організатор Форуму, збирає публічну дискусію представників влади, бізнес-об‘єднань та експертного середовища для обговорення cпівпраці держави у стимуляції бізнесу до внутрішньої модернізації, детінізації, збільшення зарплати на своїх підприємствах.

Дослідження, оприлюднене на початку 2018 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.ua, показує, що високий рівень заробітної плати є вирішальним фактором для трудових мігрантів з України: 45% - готові виїхати за кордон в пошуках більш високого заробітку, 32% хочуть жити в комфортніших умовах та 5,6% - хочуть виїхати через корупцію, яка поглинула Україну. Реальні масштабні інвестиції країною не залучаються, а у малого та середнього бізнесу немає доступу до ресурсів, поля для новацій і створення продукції з високою доданою вартістю для цих ринків, що й дало б можливість збільшення зарплат.

На форумі буде презентовано два макроекономічних дослідження: «Порівняльний аналіз оподаткування фонду заробітних плат та видатків бюджету у окремих країнах - СНД, ЄС, Азії, Латинської Америки» (автори Володимир Дубровський - старший економіст CASE-Ukraine та В’ячеслав Черкашин - фахівець з питань податкової політики Реанімаційного Пакету Реформ) та “Аналітична робота щодо оцінки переваг і недоліків варіантів зменшення можливостей для ухилення від оподаткування при імпорті та продажі товарів” авторства Іллі Несходовського - директора Інституту соціально-економічної трансформації та В’ячеслава Черкашина.

На думку профільних бізнес-асоціацій УРБ, основних ресурсів для збільшення зарплат декілька: вирівнювання умов ведення бізнесу та реальна детінізація, інституціональні реформи ДФС та митниці як запорука інвестиційної привабливості, зниження навантаження на фонд оплати праці, масштабні програми модернізації бізнесу, в першу чергу, у сферах енергоефективності/енергозбереження, ЖКГ, транспорту, системи освіти і медицини.

Учасники III Open Economic Forum сформують перелік першочергових реформ, які сприятимуть вирішенню питання. Якщо влада почує представників реального сектору економіки - це дозволить збільшити економічний та соціальний рівень країни, створити комфортні умови для життя та ведення бізнесу й стимулюватиме економічно активне населення працездатного віку залишатись в Україні. Вхід на Форум вільний за попередньої реєстрації – Реєстрація

Додаткова інформація: до участі у форумі запрошені Ніна Южаніна, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Євгеній Капінус, державний секретар Міністерства Фінансів України, Тетяна Острікова, голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу України Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Іван Міклош, голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ, Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації, Павло Кухта, заступник Голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ, Борис Филипов, координатор сектору Управління державними фінансами Представництва ЄС в Україні, Олександр Лазарєв, співголова Митного Комітету Європейської Бізнес Асоціації, Володимир Дубровський, старший економіст, член Наглядової Ради CASE Україна, Оксана Маркарова, перший заступник Міністра Фінансів України.

Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна" виступає інформаційним партнером Форуму.